
Marian Hoefnagel ( naar een plot van Charles den Tex ) – Transfer
Uiteindelijk begreep Klaas wel dat hij iedere maand een aardig bedrag te besteden zou hebben. Genoeg om zijn ouders te helpen en om leuke dingen te doen met Chantal.
Maar daarna ging het over GloBall Invest en dingen als opgebouwde schulden en rente die daarover betaald moest worden.
Klaas kende de termen nog wel van school, van de economieles.
Maar wat ze nu precies in dit geval betekenden…
Natuurlijk had hij tegen Roelof kunnen zeggen dat hij het niet goed begreep.
Hij had kunnen vragen of Roelof het beter uit kon leggen. Maar dat deed hij niet.
Klaas wilde graag ‘een van de meest talentvolle spelers van het moment’ zijn en niet een jongen die zijn eigen contract niet kan lezen.
Klaas Kop is 17 jaar en voetbalt bij Hercules, waar hij het grote talent is. Als zijn vader zich verwondt en zijn bakkerij niet meer kan drijven, neemt Klaas het werk over. Om meer geld te kunnen verdienen sluit hij een contract met een snelle voetbalmakelaar die hem gouden bergen in het vooruitzicht stelt. Klaas blijkt zijn contract niet goed te hebben gelezen en wordt uitgebuit. Gelukkig is zijn vriendin Chantal slim genoeg om hem te redden.
‘Transfer’ lijkt een boek, maar eigenlijk is het een les, slinks verpakt in een verhaal. Het is het derde deel uit de twintigdelige reeks BoekenBoeien van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Eenvoudig Communiceren geeft boeken en kranten uit voor moeilijke lezers, volgens de uitgeverij zelf: ‘dyslectici, nieuwkomers, mensen met een lage opleiding die het lezen zijn verleerd en jongeren met een taal- of leesachterstand.’ De twintig Boeiende Boeken zijn speciaal gericht op het onderwijs. Iedere uitgave bevat ongeveer tachtig begrippen uit de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo, een lijst van 1600 begrippen die leerlingen zouden moeten kennen om te kunnen functioneren op school. De begrippen in ‘Transfer’, vetgedrukt in bovenstaand citaat, komen uit de categorie economie. Achterin staan ze nog eens alle 78 opgesomd, van ‘afbakenen’ tot ‘zekerheid’.
Het verhaal zelf plaatst deze begrippen in een logisch verband. Klaas leert over leningen en verzekeringen omdat zijn vader beide niet kan krijgen voor de zaak. Bij de voetbalmakelaar komen winstdeling en contactuele verplichtingen aan de orde. Het verhaal als geheel leert daarbij de les dat je goed op moet letten bij het aangaan van zakelijke overeenkomsten annex legaal bindende verplichtingen. Een praktische toepassing van economie die de doelgroep zeer waarschijnlijk zelf gaat gebruiken.
De vorm is origineel en goed afgestemd op de beoogde doelgroep. De plot is afkomstig van de beroemde thrillerschrijver Charles den Tex en dat is te merken: het verhaal zegt bijzonder veel met weinig woorden. In krap zestig pagina’s krijgt het leven van Klaas een dramatische wending én draait het weer terug. Met het oog op de lezers zijn de zinnen kort gehouden. Soms zijn zinnen daardoor iets te kunstmatig in tweeën gehakt, maar het verhaal leest in ieder geval als een trein. Ook de opmaak draagt hieraan bij. De zinnetjes staan strak uitgelijnd in het midden van de pagina, met grote marges opzij en veel witregels tussendoor.
‘Transfer’ is een zeer toegankelijk geschreven boekje waarin een hoop nuttige informatie bijna ongemerkt aangeboden wordt.
Door: Ruud.

Lieneke Dijkzeul - Aan de Bal
Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om. Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professioneel voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt - hij krijgt de mogelijkheid om aan een leven in armoede te ontsnappen en zijn familie een betere toekomst te bieden.
Dit boek heb ik vroeger al een keer gelezen en nu herlezen. Van vroeger weet ik nog dat ik helemaal kon wegdromen in dit boek. Ik ben zelf in een echt voetbalgezin opgegroeid en mijn leven bestond toen ik het las vrijwel alleen uit voetballen. Voor de vele jongens die dit ook ervaren, is dit een absolute aanrader. Het is een ware jongensdroom op papier. Heel goed door te lezen en je krijgt een beeld van hoe jongens leren voetballen in andere landen. Heel leuk boek!
Door: Luke.

Christian Linker – Zeeën van Tijd
Leeftijd. Vanaf 10
SAMENVATTING. Tim moet een jeugdstraf van 22 maanden uitzitten. Hij mag niets meenemen, geen radio, geen eigen kleren, zelfs geen boeken. Hij besluit zijn cel vol te stoppen met gedachten: ‘Nu zou ik een heleboel tijd bezitten. Ik was bij wijze van spreke tijdsmiljonair. Wat is tijd?’ In het realistische boek ‘Zeeën van tijd’, van Christian Linker, beschrijft de auteur het leven van de zestienjarige Tim Landberg. Linker zegt op de eerste bladzijde van het boek: ‘Voor iedereen die gevangen is. Aan beide kanten van welke tralies of muren dan ook’.
Tim ontmoet al snel een oude bekende van hem, die hij liever niet had willen kennen: skinhead Bodo Ingel. Voordat Tim het door heeft, ontfermt Bodo zich over hem. Hij heeft geen keuze en stapt in de groep van Bodo. De Arabieren, Polen en Russen keuren hem geen blik meer waardig.
De wereld die Linker beschrijft in ‘Zeeën van tijd’ is hard en meedogenloos. Pittig taalgebruik en een realistische afspiegeling van de gebeurtenissen in de gevangenis, maken het boek indrukwekkend en nooit saai. In de loop van het boek lopen de heftige verhalen wel erg uit de hand. Tim gooit alle regels overboord en zijn leven wordt alleen maar moeilijker. Hoe kan hij ooit weer functioneren in de gewone wereld?
Tussen de hoofdstukken door beschrijft Linker in een soort dagboekfragmenten, gedachtespinsels van Tim, die het leven in de gevangenis dragelijk maken. Nou ja, dragelijk? Bodo geeft opdracht om een van de Turken ‘koud te maken’ in de douche en Tim zelf overleeft ternauwernood een afpersingsruzie met Saïd, één van de Arabieren. Wat moet hij als na verloop van tijd ook Bodo hem de rug toekeert? De spanning blijft tot de laatste bladzijde hoog oplopen en zelfs op het eind weet je niet welke keuze Tim maakt.
RECENSIE. Linker treft de juiste toon als hij de gevoelens van Tim beschrijft voor diens oude liefje Nathalie. Tim voelt zich letterlijk gevangen in zijn eigen wereld, want zij wil hem niet spreken aan de telefoon en al helemaal niet langskomen. ‘Ik voelde mij als een kaars die helemaal is opgebrand en langzaam uitdooft. Een kleine rookpluim stijgt langzaam op en verdwaalt’. Maar dan gebeurt er iets wat niemand kon voorspellen: Tim wordt opnieuw verliefd! De lerares die in de gevangenis lesgeeft, neemt leerlingen mee van ‘buiten’, waaronder Martha. Tim wil vrij zijn, met haar, voor altijd. ‘Zeeën van tijd’ geeft je het besef hoe het is als je niet kunt doen wat je wilt en je je gevangen voelt, aan welke kant van de tralies dan ook.
Ik heb dit boek lang geleden gelezen toen k met mijn ouders op vakantie was. Toen had ik zelf zeeën van tijd en ik had het binnen 1 dag uit! Zeker een aanrader als je merkt dat je gevangen zit in je eigen puberteit!
Door: Chris.
Maak jouw eigen website met JouwWeb