Hans Kuyper – Achter de draad

 

De stilte achter de horizon is dreigend, dreigender dan het bombardement van de afgelopen dagen. Daar wordt nu gevochten, man tegen man. Daar wordt dood en verderf gezaaid onder de jongens aan het front. Zou Hermann daar nu zijn, Reentjes vader met de mooie ogen? En Mars’ eigen, naamloze vader – zou die ook ergens tussen die soldaten rondzwerven? Zou hij nog weleens aan Mars’ moeder denken, als hij ’s nachts alleen ligt onder de sterren, in zijn uitgegraven schuilhol? Weet hij dat Mars bestaat?

‘Er is niet één God’, zegt Mars nog maar eens, met volle overtuiging. ‘Iedereen heeft zijn eigen God.’

Een plotselinge windvlaag jaagt een wolk van paardebloemenpluis de lucht in. Dan barst het noodweer los, zo hevig dat de kippen het op een verschrikt kakelen zetten en beschutting zoeken in hun hok.

Maddie wikkelt Reentje in haar deken en vlucht naar de keuken, maar Mars blijft staan en laat zich natregenen tot hij doorweekt is. Om hem heen kleuren dikke druppels de gescheurde, dorstige aarde zwart en verderop slaan ze ondiepe putjes in het zand van de weg naar Neerdonk. Vanuit de bosrand komt een geur van vochtig mos.

Mars strekt zijn handen naar de hemel, vangt de lauwe druppels op zijn vingers en bekruist zich ermee.

‘Dank je wel, Lijne’, fluistert hij.

 

Over de Tweede Wereldoorlog zijn boekenkasten volgeschreven. Dit is het voor zover ik weet het eerste boek over de Eerste Wereldoorlog. Een originele periode, voor een origineel verhaal.

 

Mars woont in Nederland, in het grensgebied met België. Zoals iedereen daar is hij smokkelaar. Hij wordt opgevoed door smokkelaar Geert, zijn moeder is overleden. België is op dat moment bezet door Duitsland, Nederland is neutraal. Als de Duitsers een nieuw soort schrikdraadhek maken langs de grens, smokkelt Geert nog snel een zwangere Belgische over de grens. Zowel Geert als de moeder overleven het niet, waarop Mars met de baby Reentje het schrikdraad over gaat en op zoek gaat naar haar familie.

 

De schrijver heeft gekozen voor een onbekend tijdperk, waardoor het verhaal des te echter overkomt. Als lezer wordt je direct meegesleept in het verhaal, waarna de spanning er goed in wordt gehouden. Er zijn enkele verassende wendingen en mysterieuze kanten, zoals de spiritualiteit van Mars, zijn moeder blijkt een heks geweest te zijn. Het verhaal is zo spannend dat de schrijver de Eerste Wereldoorlog niet eens nodig heeft om het boeiend te houden. Die speelt eigenlijk een bijrol. Achteraf blijkt ook nog dat alles waargebeurd is.

 

Ook de boodschap is mooi: Mars wordt door de omstandigheden snel gedwongen om op eigen benen te staan, maar hij weet zich goed te redden zodat hij er sterker uitkomt.

 

 Door: Ruud.

R. Hoogerwerf-Holleman - De Milde Hand

 

Wanneer op 10 mei 1940 toch nog onverwacht de oorlog met Duitsland uitbreekt, breekt er voor de molenaar van 'De Milde Hand', Maarten van Alphen, een moeilijke tijd aan. Hij ontfermt zich over Geerte Bosman door haar in zijn gezin op te nemen. Deze alleenstaande vrouw had de boodschap gekregen: 'Zie, de Rechter staat voor de deur.'Hoe loopt het af met Maartens broer uit Rotterdam als die stad na een hevig bombardement in vlammen opgaat?De Milde Hand dient als onderduik adres voor joden en verzetsstrijders.En in de hongerwinter van 1944/'45 mag de molenaar mild uitreiken aan hongerigen.

 

Naast veel informatie over de Tweede Wereldoorlog is er ook sprake van een doorlopend verhaal, maar met weinig climaxen. Daarnaast veronderstelt de schrijfster bij de lezer kennis die jongeren (nog) niet hebben. Desondanks is het een boek die het leven in de Tweede Oorlog kenschetst. Zelf vond ik het een goed boek, omdat je echt een beeld krijgt hoe het leven er uitzag in die tijd. Realistisch is het boek zeker.

 

Door: Luke.

 Herman van Campenhout - Voetballen of Vechten?

 

Leeftijd. 11+

 

FEIT.Voetballen of Vechten is gebaseerd op een waargebeurde feiten uit de Eerste wereldoorlog.


SAMENVATTING+RECENSIE. 1914, Kerstnacht: Duitse soldaten waren al een paar dagen bezig kerstbomen neer te zetten, en lampionnen. En als ze beginnen te zingen, herkennen de Engelse soldaten kerstliedjes. En ze zingen mee. Het duurt niet lang of aan beide zijden klimmen de mannen uit de loopgraven en vieren gezamenlijk Kerst. De hoofdpersoon is Frank, Britste soldaat.
Frank is een jonge man, die vrijwillig de oorlog in gegaan is, omdat hij net als de anderen dacht dat het maar een paar maanden zou duren. En hier zitten ze. En ze slagen er niet in de Duitsers te verjagen. In die wonderlijke kerstnacht beseft Frank - net als de anderen - pas echt dat die Duitsers ook jonge mannen zijn.


'Frank wist niet goed wat hij er van moest denken. Hij had mee gevoetbald, hij had een druppel van hun schnaps gedronken, hij had naast de grijze jongens gezeten en gelachen om de grappen die ze in gebroken Engels vertelden. Ze hadden zich samen vrolijk gemaakt om hun officieren en onderofficieren. Enkelen hadden zich al gespecialiseerd in het imiteren van hun overste en lieten de geschreeuwde bevelen overgaan in  hondengeblaf. Soldatentoneel werd aangemoedigd achter het front, maar Frank wist zeker dat dit soort satire nooit de censuur van de officieren zou overleven. De Duitsers met wie hij gesproken had, waren doodgewone jongens en niet de Barbaarse geweldenaars die de Europese beschaving wilden vernietigen. ' 


Hij heeft er Johannes ontmoet, een Duitse jongen, waar het wonderwel mee klikte. Maar als hij op een moment dat de officieren hun soldaten weer in de hand beginnen te krijgen - zij veroordelen deze verbroedering natuurlijk! - weer met Johannes staat te kletsen, is er ineens die kogel. Johannes valt neer, Frank wordt teruggetrokken in de loopgraven, en de oorlog begint weer. Frank ziet steeds het lichaam van de Duitser liggen, en hij wil weg. Hij moet het verhaal van de kerstnacht gaan vertellen in Londen, hij moet een eind maken aan deze oorlog. 
Maar op het moment dat hij weet weg te sluipen, tekent hij zijn eigen doodvonnis. Deserteurs werden gefusilleerd. Door hun eigen kameraden.
Zo vertelt Van Campenhout over nog een gewoonte binnen het Britse leger.  
De naam Hitler komt voor en er zitten letterlijke citaten in het boek van soldaten die met elkaar gevoetbald hebben tijdens de oorlog.

 

Het is geen dik boek, daarom vond ik het zo aantrekkelijk. Ik had geen idee waar het precies over ging. Het trok me op de een of andere manier. De manier van vertellen is niet ingewikkeld. Een prima boek voor de jeugd om kennis op te doen over de eerste
wereldoorlog. LEZEN!

 

Door: Chris.

 

 

Jan Terlouw - Oorlogswinter 

 

Leeftijd. vanaf 13.

 

 SAMENVATTING+RECENSIE. Zonder twijfel is Oorlogswinter één van de bekendste jeugdromans van Jan Terlouw (geboren 1931). Het verhaal speelt zich af in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, wanneer honger en ontberingen bezet Nederland steeds meer in de greep krijgen. Terlouw koos het fictieve Veluwse dorp De Vlank als decor voor deze onvergetelijke roman. De Vlank baseerde hij op Wezep, waar de schrijver als zoon van een dominee opgroeide.

De hoofdpersoon in Oorlogswinter is de jongen Michiel van Beusekom die dezelfde leeftijd heeft als Terlouw in 1944/45, vijftien à zestien jaar oud. Hij is de zoon van de burgemeester bij wie dagelijks mensen aan de deur kloppen om voedsel en onderdak. Er is een vluchtelingenstroom op gang gekomen van mensen uit de grote steden die naar het oosten van het land gaan om daar eten bij elkaar te scharrelen. Michiel wordt onverwacht bij verzetsactiviteiten betrokken als hij een brief in handen geduwd krijgt van een buurjongen die enkele jaren ouder is. Door deze brief krijgt Michiel te maken met een Engelse piloot die in het bos ondergedoken zit. Omdat hij niet weet wie hij in vertrouwen kan nemen, staat hij er vrijwel alleen voor. Elke keer moet hij moeilijkheden overwinnen: de piloot heeft een wond die professionele verzorging nodig heeft, er is een brief die bezorgd moet worden en het vinden van voedsel wordt steeds lastiger.

Daarnaast beleeft Michiel andere avonturen die hem laten zien dat hij geen heldendaden verricht. Integendeel. Het lijkt er zelfs op dat alles wat hij onderneemt, anderen in gevaar brengt. Ook blijkt het niet zo eenvoudig om onderscheid te maken tussen wie goed en wie fout is, als een Duitse soldaat - een mof - zijn jongere broertje Jochem redt van een wisse dood. Oorlogswinter is niet een boek over heroïek en de romantiek van de oorlog. Geliefden van Michiel worden slachtoffer van de tirannie van de Duitsers. Zoals de onverzettelijke barones Weddik Wansfeld moet het ontgelden. Wil je weten hoe dit spannende avontuur van Michiel afloopt? Lees het boek Oorlogswinter!

 

Door: Chris.