Vrank Post - Bad boys for life

 

Leeftijd. 13+

 

SAMNEVATTING+RECENSIE. De titel verwijst naar de films 'bad boys'. Het is een hard en zeer realistisch verhaal dat Vrank vertelt. Ook al zal het niet zo op de vrij simpele manier - zoals beschreven - kunnen gebeuren (toch?), de kern is de werkelijkheid. 
Omar, een jongen van Marokkaanse afkomst dringt met een bom om zijn middel en een machinegeweer een bank binnen, waar hij het personeel op de grond dwingt, alle ontsnappingswegen blokkeert en zijn eisen stelt. Hij wil dat een bepaalde DVD op het journaal te zien is, en de belofte dat Nederland niet meer mee zal doen in Afghanistan. Als een jongen, Joost,  langskomt met koffie, blijkt deze onvoorziene gebeurtenis een hereniging van twee oude vrienden.
De Marokkaan Omar en de Nederlander Joost hebben samen in een jeugdgevangenis gezeten. Omar zat al een straf uit, Joost wachtte op zijn proces. Tussen de gebeurtenissen in het bankkantoor door, krijgt de lezer dan vooral het verhaal voorgeschoteld van de jongeren die al of niet terecht in zo'n inrichting belanden.
Het zijn geen rustige jongeren die daar zitten, ze hebben behalve het specifieke probleem waarvoor ze zitten, een onstabiele achtergrond, en bepaalde karaktertrekken die het leven niet gemakkelijker maken. Omar hanteert een agressieve manier van praten, waar Joost aanvankelijk doorheen lijkt te prikken. Maar als het meisje dat door Omar - overigens tegen haar zin - geclaimd wordt, meer belangstelling toont voor Joost dan Omar als wenselijk ziet, loopt het helemaal fout. Als Joost hem nu vertelt over het verloop van zijn proces, blijkt Omar niet te weten wat hij aangericht heeft. Dat is de makke van deze jeugd: ze overzien de gevolgen van hun daden niet.


Vrank Post werkt zelf in gedwongen hulpverlening en weet waar hij over praat. Dat proef je tijdens het lezen van dit boek.
Maar er is meer: Het verhaal van Omar, over hoe hij de fanaticus is geworden die hij nu is, leidt ons naar Afghanistan.  Vrank Post doet een boekje open over de oorlog. Dit komt waarschijnlijk niet uit eigen ervaringen. Is het waar wat hij ons daar vertelt over de handelswijze van de Westerse soldaten? 
Een hard verhaal over terreur, over de problemen waar jongeren, vooral de allochtonen, mee te maken krijgen, en waar geen echte oplossing voor is.

 

Een boek voor een wat gevorderde lezer vanwege het heftige verhaal en de achtergrond. Vandaar ook 13+.

 

Door: Chris.