Jan de Leeuw – Bevroren kamers

 

Jonas ging haar voor naar de keuken.

‘Wil je iets drinken?’

Ze schudde het hoofd en ging zitten.

‘Waarom ben je niet naar de politie geweest?’

‘Ik weet het niet. Ik denk dat ik je verhaal geloof. Zoiets verzin je niet.’

Haar vinger volgde de afdruk van een koffiekop op de keukentafel.

‘Je moet wel weten dat ik thuis een briefje met dit adres erop heb achtergelaten. Als ik voor tien uur niet thuis ben, dan weten ze waar ik ben.’

‘Ik dacht dat je me geloofde.’

‘Ik neem niet graag risico’s.’

‘Nee’, zei hij. ‘Dat dacht ik al.’

‘Wat bedoel je daarmee?’

‘Niets.’

‘Ik weet wat je bedoelt. Je denkt dat ik bang ben om verliefd te worden, bang om los te laten, bang om controle te verliezen. Dat denk je toch?’

‘Mijn vader zit in een instelling’, fluisterde hij. ‘Mijn moeder hangt in de koeler. Denk je dat het me veel kan schelen wat er met jou aan de hand is?’

 

Bevroren kamers is een bizar verhaal, dat toch heel normale gevoelens behandelt.

Jonas’ vader is doorgedraaid tijdens zijn werk als slager en is opgenomen in een gesticht. Zijn moeder heeft als ‘dokter’ een rubriek over problemen in een tijdschrift, maar Jonas beantwoordt de brieven omdat zij al een tijdje dood is. Hij bewaart haar in de koelcel, terwijl hij ondertussen voor zijn zusje zorgt. Als Heleen, een meisje dat niet tevreden is met Jonas’ antwoord op haar brief, erachter komt wat er aan de hand is, wordt Jonas toch gedwongen de werkelijkheid onder ogen te zien en wat te gaan doen aan de situatie.

Bevroren kamers is een verhaal over de verliefdheid tussen Jonas en Heleen en over de verantwoordelijkheden die Jonas moet nemen nu hij als enige weldenkende volwassene over is in het gezin. Op het eerste gezicht dus een standaard jeugdboek. De omstandigheden waarin het verhaal speelt zijn echter verre van standaard. Zoals gezegd is Jonas’ vader gek geworden en ook nog op een ongelofelijke manier: als slager heeft hij een vleesfobie ontwikkeld, compleet met aanvallen. Zijn moeder heeft hij na haar dood in de koelcel gehangen, maar ze heeft nog wel haar rubriek. Heleen is een leuk meisje, maar ze is ook eigenlijk een knettergekke stalker. Het verassende van het boek is dat het niet op al deze bizarre omstandigheden ingaat. De situatie wordt voor kennisgeving aangenomen en daarbovenop komt het echte verhaal.

 

Door: Ruud.

 

Jan Terlouw - Koning van Katoren

 

Leeftijd. Vanaf 9.

 

SAMENVATTING+RECENSIE.  Wie heeft er wel eens gehoord van de schuifelende kerken van Uikumene? Of van de knobbelneuzen van Afzette-Rije? Niemand? Stach ook niet. En toch bestaan ze. In Katoren. Stach wil graag koning worden, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. En dat is maar goed ook, want anders was dit spannende boek er niet geweest…

Katoren had een leuke koning die hield van feest en vuurwerk. Een goede koning waar alle Katorenen van hielden. Maar de koning ging dood en had geen zoon of dochter die hem op kon volgen. Zes ministers gingen het land regeren. Zure heren waar weinig lol mee viel te beleven. Al is het best grappig om over ze te lezen, in een land wonen waar deze heren de dienst uitmaken, is beslist geen pretje. De ministers zouden regeren tot er een nieuwe koning was. Maar zeventien jaar later is er niemand meer in Katoren die nog gelooft dat die nieuwe koning er ooit zal komen.

En dan komt Stach. Hij is geboren in de nacht dat de oude koning stierf. Omdat zijn beide ouders stierven toen hij nog maar een paar dagen oud was, woont hij bij zijn oom Gervaas. Stach heeft van zijn oom geleerd altijd te zeggen wat hij wil en nooit bescheiden te zijn. Op een dag vraagt hij de ministers wat hij moet doen om koning te worden. De ministers zijn hier natuurlijk helemaal niet blij mee. Ze besluiten Stach zeven opdrachten te geven. Als het Stach lukt de opdrachten uit te voeren, wordt hij de nieuwe koning van Katoren.

 

Koning van Katoren is spannend, verrassend en zit vol humor. Het boek heeft een schrijfstijl die erg lekker leest. Geen overbodige informatie of onnodige zijwegen; het verhaal dendert

door. Stach is een jongen die je meteen in je hart sluit. De opdrachten die hij moet uitvoeren, bestaan uit het oplossen van problemen die zich in Katoren voordoen. De draak van Smook, de tovenaar van Ekilibrië, het lijkt zo uit een sprookjesboek te zijn geplukt. De problemen die Stach tegenkomt, lijken verdacht veel op problemen die in de werkelijkheid voorkomen. Er zit dus ook een morele boodschap in voor ons in de huidige samenleving.

 

Door: Chris.

Saci Lloyd - F*ck the system: Everything starts right here, right now

 

Hunter protesteert. ‘U doet alsof de Burgers jullie vijand zijn, alsof wij niks proberen. Wij vinden het even goed afschuwelijk wat de Kozakken hier doen. En we zitten ook niet passief af te wachten… Mijn vader werkt dag en nacht om de energiekloof te overbruggen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van olie.’

Bedachtzaam roert Harry een paar druppels olie door het mengsel. ‘Je vader bedoelt het vast goed, maar zijn oplossingen zijn lapmiddeltjes. We moeten het hele systeem omgooien. Anders gaan leven. Als hier iets kapot is, repareren we het zelf. We verbouwen ons eigen eten. Als we iets nodig hebben, maken we het we het zelf. Dat is onze kracht.’

Hunter snuift. ‘Dus volgens u moeten we alle beschaving maar overboord gooien en weer in grotten gaan wonen? Nee, bedankt.’

Harry grijnst. ‘Geen grotten voor ons. Outsiders zijn meesters op het gebied van technologie. Meesters, geen slaven, snap je. Onze technologie brengt ons samen, in plaats van ons uit elkaar te drijven en dom te houden, zoals bij jullie.’ De oude man tikt Hunter op de borst. ‘En zeg eens, jongen, wat is er eigenlijk zo geweldig aan die beschaving van jullie? Je zeventig uur per week afbeulen, afgestompt door de virtuele realiteit, nooit je mond durven opendoen uit angst dat ze je ID afpakken… Noem je dat leven?’

 

Fuck the system is geen typisch jeugdboek, de setting lijkt eerder op een actiefilm. Ondertussen gaat het wel over typische jeugdthema’s.

 

Het boek speelt in Engeland, in een toekomst waarin onze huidige samenleving in elkaar is gestort. Een klasse van ‘nette mensen’ is de baas. Zij heten Burgers. De rest van de mensen woont in ghetto’s, favela’s, onder hen zijn ook rebellen, de Outsiders. Zij hebben eigenlijk hun eigen, betere samenleving gebouwd, met biologisch voedsel, freerunnen en superieure internettechnieken. Hoofdpersoon Hunter Nash is een Burger, zijn vader is één van de belangrijkste ambtenaren van het land, maar zelf wil hij liever een Outsider zijn. Tijdens het freerunnen komt hij toevallig in aanraking met de Outsiders, in het bijzonder met het meisje Uma, op wie hij verliefd wordt. Uma laat geheime internetgegevens van de Outsiders bij hem achter, waardoor Hunter achtervolgd wordt door ‘het systeem’. Er was al een grote regeringsactie gaande tegen de Outsiders, en Hunter belandt er middenin.

 

Op de achtergrond gaat het boek zoals gezegd wel over typische jeugdthema’s. Hunter is als puber zijn grenzen aan het verkennen en het gevaar aan het opzoeken door een ‘asosport’ te beoefenen en in slechte buurten rond te hangen. Door zijn contact met de Outsiders krijgt hij opeens meer spanning en gevaar dan hem lief is. Tegelijkertijd leert hij er liefde kennen, in de persoon van Uma, en leert hij door hun ideologische gedrevenheid wat zijn eigen normen en waarden zijn.

 

Fuck the system is een ijzersterk boek. Het gaat razendsnel en het voert de lezers mee in een onbekende, maar fascinerende wereld. Wat genre betreft zit het in zijn eigen categorie. Action-packed en aangrijpend.

 

Door: Ruud.

Paul Biegel – Swing

 

De hele wereld zat in afwachting: alle televisiezenders waren gericht, van Japan via Azië, Europa en Amerika tot Australië. Waar het nacht was bleef iedereen op, waar het dag was ging niemand naar zijn werk; de hele wereld bleef thuis aan de buis voor het trompetwonder Joshua.

Daar kwam hij! In een gloednieuw schitterpak stapte hij over de gouden loper naar voren en het dak van het paviljoen viel bijna naar beneden door het donderend applaus van het publiek: drieduizend mensen plus nog tien slimme jongetjes die zich stiekem via de nooduitgang naar binnen hadden gewurmd.

Doodse stilte nu: Joshua, in de felle schijnwerpers met alle ogen en oren van de wereld op hem gericht, bracht de trompet naar zijn mond, kuste het koper dat kil voelde aan zijn lippen, en blies.

Daar klonk over de hele wereld de allerhardste, smerigste en langdurigste kamelenscheet.

 

Swing is een typisch Paul Biegel-boek: een modern sprookje.

 

Joshua is een zorgeloos jongetje uit een Afrikaans dorpje. Het enige waar hij om geeft, is het bespelen van de trompet die een missionaris ooit heeft meegenomen. Hij is de enige die muziek uit de kapotte trompet krijgt, en virtuoos. Met vriendinnetje Teri loopt hij weg van een bruiloft waar hij moet spelen en begint aan een fantastisch avontuur, dat hem en wereldberoemde trompettist maakt. Daar gaat het mis.

Swing is een echt sprookje. In de zin dat het een fantasieverhaal is ‘eens in een land hier ver vandaan’, maar vooral in de zin dat het een duidelijke moraal heeft. De kinderen Joshua en Teri hebben een zorgeloos leven in de binnenlanden van Afrika. Als ze achter de trompet aan in de ‘beschaafde’ wereld komen, snappen ze die niet. Van binnen blijven ze in hun eigen onschuldige wereld. Als Joshua ontdekt wordt door een Amerikaanse producer, een grote ster wordt en wel begint op te gaan in de echte wereld verliest hij de gave om op de trompet te spelen. Hij maakt hetzelfde geluid als alle andere beschaafde mensen voor hem die erop probeerden te spelen: een kamelenscheet. Pas terug in zijn eigen dorp, onaangetast door de boze buitenwereld, is hij weer onschuldig genoeg om op de trompet te kunnen spelen. Swing lijkt daarmee vooral een pleidooi voor de onschuldige Afrikaanse natuurbeschaving, versus onze westerse, materialistische wereld. Deze boodschap ligt er niet zo dik bovenop: Biegel heeft het verhaal luchtig en grappig gehouden. Het is daardoor erg toegankelijk voor alle klassen lezers, zoals te verwachten is van een kinderboekenweekgeschenk.

 

Door: Ruud.

Tonke Dragt – De Brief voor de Koning

 

Leeftijd. Vanaf 10.

 

SAMENVATTING+RECENSIE. De zestien jaar oude Tiuri brengt een nachtwake door in een kapel net buiten de hoofdstad van het rijk van koning Dagonaut. Als hij die wake volhoudt, wordt hij tot ridder geslagen. Maar dan wordt er diep in de nacht op de deur geklopt door iemand die om hulp vraagt. Tiuri heeft te horen gekregen dat hij in zo'n situatie beslist niet mag opendoen. Toch doet hij de deur open. Dat is het begin van een spannend reisavontuur.

Tiuri moet namelijk een belangrijke geheime opdracht uitvoeren. Hij moet een brief brengen naar de koning van Unauwen en daarvoor moet hij over het grote gebergte. Ondertussen wordt hij achternagezeten door allerlei ridders en vreemde lui die de brief in handen willen krijgen. Is er iemand die hij kan vertrouwen?Dan is er natuurlijk nog het mysterie van de brief zelf. Wat is de inhoud? Die vraag wordt pas op het eind beantwoord. Hierdoor, en op andere manieren, weet de schrijver de lezer te blijven boeien tot het eind  De brief voor de koning is daarom wat mij betreft een boek dat je gelezen moet hebben. Hou jij van avontuur en spanning en wil je weten of het Tiuri lukt om de brief af te geven? Lees het boek…

 

Door: Chris.

Annie M.G. Schmidt - Abeltje

 

Leeftijd. Vanaf 10.

 

SAMENVATTING+RECENSIE.

‘Abeltje’ is geschreven door Annie M.G. Schmidt en uitgebracht in 1953. Na veel werk in bibliotheken krijgt Schmidt een baan als kinderrubriek schrijfster in de krant. Haar carrière begon. Schmidt overleed in 1994.

Abeltje krijgt van zijn moeder een bijbaan als liftjongen. Hij moet mensen naar de gewenste verdieping brengen. Boven alle normale knopjes zit een grote groene knop, waar Abeltje niet op mag drukken. Hij doet het op een dag toch en hij wordt de lucht in gelanceerd, samen met meneer Tump, Laura en mevrouw Klaterhoen. Met de lift vliegen ze naar Amerika. Abeltje ontmoet daar mevrouw Smith, zij denkt dat hij haar ontvoerde zoontje is. De passagiers komen in aanraking met de politie en besluiten op hete kolen weer te vertrekken. Ze landen in het land Perugona, waar een revolutie gaande is. Meneer Tump lijkt op de president en de passagiers worden opgepakt en opgesloten in de gevangenis. Meneer Tump redt in de gevangenis een generaal en wordt echt president. Al snel wordt hij afgezet en de passagiers vluchten met de lift naar Nieuw-Zeeland. Daar gaat de lift kapot door een boom. Er komen monteurs die de lift ‘maken’, maar nu gaat de lift in plaats van naar boven, keihard naar beneden. Door de grond heen wordt de lift weer op zijn plaats geduwd in Nederland. Ze leven nog lang en gelukkig.

‘Abeltje’ is een leuk en fantasierijk boek, alles behalve realistisch dus. Van vliegende liften tot door de grond borend naar huis komen, Abeltje beleeft het allemaal. Schmidt staat bekend om haar fantasierijk schrijven, maar Abeltje is toch wel echt een toppunt. Het boek is daarom ook geschikt voor kinderen, vooral omdat het ook verfilmd is. Zo kun je het boek lezen, maar ook de film ervoor of erna kijken.

Het boek is niet emotioneel, maar wel heel erg grappig. Het laat je meerdere keren lachen, vooral omdat ik dacht: ‘’Wat heeft die Annie allemaal in haar hoofd zitten voor ongein?’’ Dat vind ik vooral leuk aan het boek, dat alles verzonnen is. Geweldig vind ik het, hoe fantasierijk het is.

Kortom, ‘Abeltje’ is dus een heel fantasierijk boek, wat je vaak laat lachen. Het is voor kinderen geschreven, maar ook ik had nog plezier bij het lezen van het boek. Ook was ik vroeger erg fan van de film, dus vond ik het leuk om het boek gelezen te hebben. Het is daarom dus ook een aanrader als je van onwerkelijke boeken houdt met humor.

Door: Chris.